La llibreria Nollegiu organitza un diàleg sobre “Els diaris de Virginia Woolf”

Gemma Navarro

La llibreria Nollegiu, de poblenou, va organitzar ahir divendres un diàleg a propòsit de la reedició del volum “Los diarios de Virginia Woolf” que Tres Hermanas Ediciones acaba de publicar. Anna Caballé, professora titular de literatura espanyola a la UB, Maria Àngels Cabré, directora de l’Observatori Cultural de Gènere i escriptora, Jordi Corominas, periodista i escriptor, Olivia de Miguel, professora universitària i traductora del llibre, i Cristina Pineda, la editora, han estat els protagonistes d’aquesta xerrada sobre els diaris de la famosa escriptora britànica.

eldiariovirginia-e1518877412593.png

Primer volum de “Los diarios de Virginia Woolf”, fotografia obtinguda del instagram oficial de Tres Hermanas Ediciones

“Sé el que és, jo mateix escric un diari. Vols ser sempre constant, però és difícil, i encara que un escrigui per ell mateix té por a repetir-se. Molta gent no s’enganxa a escriure diaris per aquesta por”, explica Corominas després d’aclarir que valora profundament les dones escriptores, en especial les que van ser capaces de causar una revolució en la seva època, com és el cas de Woolf. “Aquest diari és imprescindible per entendre i comprendre l’autora”, declara.

Olivia de Miguel, per la seva part, ens conta com ha estat el procés de traducció d’aquest diari personal. “Quan la Cristina em va proposar el projecte estava al punt d’emprendre un altre treball, però el vaig apartar degut al entusiasme que em va despertar poder traduir a Virginia Woolf”. De Miguel confessa que molts cops entra en obsessió al voltant del llibre al que es dedica i en aquest cas no ha estat diferent, ha establert un relació molt íntima amb l’autora. “Sentia vertaderament les seves paraules, m’he endinsat en la seva pell, en la seva vida”.

De Miguel opina que traduir a una autora que escriu amb tanta calitat compensa molt, ja que t’emportes part del mèrit. “Molta gent em diu ho has fet genial, sona exactament com Virginia Woolf amb anglès, però al fi i al cap és una invenció, mai podrem arribar a saber com hagués sonat Woolf en un altre idioma, quines paraules hagués utilitzat, com ho hagués resolt”. Olivia també fa al·lusió al canvi de to i l’evolució de l’escriptura de l’autora des el inici del diari, al 1915 en comparació amb el final al 1919. “A través del llenguatge s’aprecia el seu creixement com a persona”.

treshermanas

De dreta a esquerra Anna Caballé, Maria Àngels Cabré, Jordi Corominas, Olivia de Miguel i Cristina Pineda.

Maria Àngels, per la seva banda, ha posat èmfasi en la part més relacionada amb el conflicte de gènere i el feminisme, moviment del qual és símbol icònic aquesta autora. Creu que la importància del seu personatge és l’apoderament que representa i la defensa que feia de l’escriptura.

Moltes autores o moltes dones de l’època no escrivien un diari per falta d’autoestima, perquè creien que el que podien contar no tenia prou valor per ser llegit, en canvi ella es va valorar. “Va traspassar fronteres que només estaven obertes a figures masculines i aquesta és una de les raons per les que ha obtingut un lloc contra l’oblit”. El diari, en opinió de la Maria Àngels, és més interessant que les seves novel·les, ja que observem com arriba a ser la Virginia Woolf que coneixem, capaç de crear literatura.

Per últim, Anna Caballé ens parla de la rellevància del diari, per ser el primer diari important escrit per una dona. “Agraïm a la Virginia el món femení literari que va crear, va escriure des d’una perspectiva nova, creant una escola per les dones que venen darrere d’ella”.

Una de les decisions més importants de Woolf en l’escriptura, segons Caballé, és ser totalment franca i sincera. Creu que no escriu el diari pensant amb el lector, sinó que és per consum propi, per frenar la pèrdua incontenible de l’existència, combatre el temps que es perd per complet i no retorna. “Per a Woolf el seu diari és com un taller d’escriptura, construeix el seu estil. En un diari has de parlar de coses importants i banals, en molts registres diferents, això et fa aprendre”.

 

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s