Més enllà del taulell: Llibreria Sant Jordi

Olga Folch i Miquel

Josep Morales: llibreter a la Llibreria Sant Jordi, situada al carrer Ferran des de fa 35 anys.

Com veus el sector del llibre a Barcelona? Diries que les llibreries petites queden arraconades davant les grans cadenes?

El sector llibre sembla que està creixent una mica, es va recuperant. Al contrari del que es podria pensar, les grans cadenes de llibreries no són el principal handicap. A vegades, ser més grans també vol dir tenir més problemes. Allò que ha fet empitjorar més el sector ha estat la davallada del consum que hem viscut aquests darrers anys.

Esteu situats al centre de Barcelona. Heu tingut problemes amb l’encariment dels lloguers?

Cap a l’any 2014 el propietari tenia ofertes astronòmiques pel local de la llibreria. Va començar a fer pressió, moving immobiliari, com fan molts propietaris que volen que els paguin fortunes pel lloguer. L’oferta si més no la tenen. Per sort, el contracte és el que és i vam poder superar la situació per temes legals.

DSC_0026

Hem vist que els veïns del barri van impulsar tota una campanya per ajudar la llibreria

La campanya van ser clients, amics, veïns o fins i tot estrangers. Per donar suport a la llibreria del barri. Tots ells estan en contra de la gentrificació. No volen que es muntin negocis clonats, que la gent del barri no desitja i que tampoc no estan pensats per ells. Molta gent està en contra d’aquesta deriva que agafa el comerç al centre de la ciutat. Quan els vam necessitar es van mobilitzar per ajudar-nos.

El turisme afecta negativa o positivament la situació de la llibreria?El turisme en massa tampoc no comporta una gran venda. No perquè siguem una llibreria, a vegades està més buit el qui ven samarretes del Barça que la Sant Jordi. El problema és la massificació. Més que el turisme, és el turisme desbocat.

DSC_0007

Les llibreries de Barcelona es reinventen i cada cop organitzen més activitats i cursos per atreure més públic.

És bo canviar de model. El nostre local no és prou gran per fer-hi presentacions de llibres, si fos més gran potser intentaríem organitzar més coses, però l’espai és el que és.

El fet que sigui petita també té el seu encant

Tenir una llibreria petita requereix que els llibres estiguin ben escollits. No ens podem permetre tenir-ne de dolents.

Teniu alguna especialitat?

Tenim molt d’art, disseny i fotografia, són els nostres punts forts. A part hi ha llibres complementaris a tot això. L’art o la fotografia no es poden entendre sense filosofia o assaigs, està tot interrelacionat.

DSC_0031

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s