La llibreria Haiku ofereix una xerrada d’escriptores japoneses en el dia mundial de la dona

Gemma Navarro

8 de març. Dia internacional de la dona. S’escolten crits reivindicatius i s’observen pancartes per tota la ciutat. Els carrers s’omplen de centenars de milers de persones que surten a reclamar llibertat. I de mentre en un petit local del barri de Gràcia especialitzat en literatura japonesa, llibreria Haiku, té lloc una xerrada sobre escriptores i artistes japoneses.

La gent va entrant a l’establiment, que està replet d’exemplars, teles i figures japoneses. La propietària de la llibreria, Marian Martínez, ens explica que aquesta setmana les escriptores japoneses ocupen tot l’aparador de la llibreria. “Estem parlant de dones que han estat ignorades i silenciades durant tota la història, que menys que prendre consciència ara i prestar-les l’atenció que es mereixen”. 

haiku.png

Aparador de la llibreria Haiku, ple d’exemplars femenins

Ens dirigim a una sala fosca on ens ofereixen té mentre Marian comença a parlar sobre l’origen de l’escriptura femenina al Japó al segle X. En la cort Heian, a les cortesanes, tot i tenir accés a la mateixa educació que els homes, se’ls prohibia l’escriptura ‘kanji‘. Es considerava que no estaven capacitades per dur a terme pràctiques tan difícils. Elles, van adoptar un sistema d’escriptura simplificat, l’hirangana, que les va permetre poder escriure anotacions, diaris i cartes on descrivien els seus sentiments.

Aquest nou sil·labari va ser menyspreat pels intel·lectuals de l’època, que consideraven aquesta escriptura de dones menor i poc refinada. Els homes, però, van acabar aprenent-la per poder comunicar-se i enviar cartes d’amor al sexe oposat. Finalment, l’hirangana va anar causant un fort impacte entre les classes més nobles del S.XIII

“És important entendre aquests orígens, perquè a partir d’aquest lliberament les dones van crear grans obres”. La primera la de Murasaki Shikibu amb La història de Genji (S.XI), sobre la vida amorosa d’un príncep de la cort. És la novel·la més antiga i important de la literatura japonesa. “Per a mi Shikibu destaca per la seva capacitat d’observació, per percebre la falsedat d’aquella la societat aristocràtica que alimentava el sofriment de les dones”, explica un jove entre els presents.

Murasaki Shikibu escribiendo su Genji Monogatari

Murasaki Shikibu escrivint ‘La història de Genji’, imatge obtinguda de la pàgina oficial de la llibreria

La Marian invita a una dona del públic a llegir les paraules d’un dels personatges masculins de la Shikibu:

“Però és la fragilitat allò que dóna encant a la dona. No m’interessen les dones que insisteixen a valorar la seva intel·ligència. Prefereixo una que sigui dòcil, potser perquè jo mateix no sóc massa enginyós ni estic massa segur de mi mateix … “

Sei Shônagon és també una de les escriptores més destacades, gràcies al seu diari privat El llibre del coixí, on redacta les seves impressions i reflexions del món que la rodeja. “Va fer una cosa molt important, que és valorar la seva opinió i atrevir-se a alçar la veu per allò que li agrada o desagrada”, comenta una noia del públic. “Aquestes obres segueixen sorprenent-nos 1.000 anys més tard per la seva frescura, són la millor font per conèixer de primera mà la vida i les costums de la noblesa de Heian”.

Retrato de Sei Shônagon.png

Retrat de Sei Shônagon, imatge obtinguda de la pàgina oficial de la llibreria

Per últim Marian parla sobre la poeta Chiyo-ni (S.XVIII), que “no sols destaca per marcar un punt d’inflexió entre les poetes, sinó que amb els seus haikus va aconseguir ser admirada i respectada en un món fins aleshores reservat als homes”. I un altre cop el públic llegeix:

“Hay mariposas

por donde van las niñas,

detrás, delante.”

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s